vrijdag 15 mei 2009

Rollei vintage papier


Voor de analoge dinosaurussen onder ons: Ik heb gisteren wat gespeeld met 'Rollei vintage 332' - afdrukpapier. Het verhaal gaat, dat dit in Tsjechiƫ gemaakt wordt volgens oude Agfa-receptuur. De variant waar ik mee speelde was een warmtoon RC-papier, dat goed geschikt schijnt te zijn voor het Lith-proces, en goed reageert op selenium-toning. Vooral dat laatste was het me om te doen: Ik wou wel eens zo'n warme, roest-chocoladebruine print maken.

Volgens de verpakking kan uisluitend bij rood licht gewerkt worden, maar de natriumlamp bleek gelukkig ook te werken. De gewone afdruk zag er al mooi uit; volgens mij heeft dit papier wat meer tekening in de schaduwen dan Ilford MG. De klapper kwam in het seleniumbad.: In een paar minuten zag je de donkere partijen zich verdiepen, en tenslotte een mooi seleniumkleurtje ontstaan. Ik zal volgende woensdag wat afdrukjes meenemen.

Dirk