vrijdag 27 november 2009

M'n rug op

rug
Rug op, of back-up, zoals dat in computertaal heet is net zoiets als stoppen voor een rood voetgangerslicht. Iedereen weet dat het moet en vaak nuttig is, maar als het zo uitkomt wordt er vaak de hand mee gelicht.
In de afgelopen tijd is mijn computer twee keer ge-crashed, dus ik heb aan den lijve het nut van back-ups ondervonden. Gelukkig had ik mijn foto-bestanden wél geback-upped, maar mijn oude e-mails en adressen ben ik kwijt :-(.
De digitale fotografie heeft misschien een hoop goeds gebracht, maar er zijn dus ook meer dingen om je zorgen over te maken. Mijn vellen met negatieven zullen niet zo snel crashen. Brand en de gestage inwerking van de tand des tijds zijn hier dingen om je zorgen over te maken, maar dat is weer een heel ander verhaal.
Qua back-up discipline is een losse USB-schijf met een bijbehorend programma'tje waarmee je met letterlijk één druk op de knop je nieuwe digitale foto's archiveert voor mij een zegen gebleken. Nu nog m'n e-mails en adressen erbij stoppen.

Dirk

dinsdag 24 november 2009

Verse vis

station
Vorige week heb ik mijn nieuwe fisheye-lens op een analoge body uitgeprobeerd. Door de extreme beeldhoek zou de belichtingsmeter problemen kunnen geven, maar daar heb ik niets van gemerkt. Zwart-wit film is dan ook wat vergevingsgezinder dan digitaal.

vlinder
Vooral architectuurfotografen worden soms wat onrustig van een halve procent ton- of kussenvormige vertekening in een lens en inderdaad ziet een licht gewelfd muurtje er soms wat vreemd uit. Maar deze lens overdrijft het zóveel, dat ik het zelf minder storend vind. Het heeft wel iets...

zebra
Komende woensdag gaan we weer foto's bespreken. Als je wat prints hebt die je graag wilt laten zien: Neem ze mee! Ik neem wat fisheye-foto's mee.

Dirk

zondag 15 november 2009

Macro voor 'n prikkie

macrobalg
Gisteren werd een pakketje bij mij afgeleverd waarin o.a. een adapter zat om mijn oude praktica-spul op mijn digitale camera te kunnen gebruiken. Ik had voor een tientje een oude macro-balg gevonden, en er lag nog een oude telelens. Met de adapter kon ik dit weer nieuw leven inblazen.

Dirk

Programmaverandering

programmaknop
Het eerder aangekondigde optreden van Wim en Vivian op 18 november is uitgesteld. In plaats daarvan gaan we de nieuwste spoorzone-foto's bekijken.

Dirk

dinsdag 10 november 2009

Metadata

screenshotklik op het plaatje voor een groter beeld
Metadata is alle extra informatie die bij je digitale foto is 'meegebakken'. Bijvoorbeeld het type van je camera, het gekozen diafragma, iso-waarde enz. Al deze gegevens zitten in het zgn EXIF-gedeelte van je jpeg-je.
Maar er is meer! Voor digitale foto's is er een set basisgegevens verzonnen, die informatie als titel, copyright, beschrijving, gebruiksaanwijzingen e.d. bevatten. Als je in photoshop op Bestandsinfo... klikt, kun je deze gegevens bewerken (eventueel moet je de xmp file-info tabbladen installeren). Als je ook geocoding wilt toevoegen, heb je een GPS-ontvanger en wat software nodig. Je kunt evt. ook de microsoft pro foto tools gebruiken, dan heb je alles in één; op het bovenste plaatje zie je hoe dat werkt.
Met een programma als pixvue kun je dan vanuit je verkenner meteen deze metadata zien. In het plaatje hieronder zie je er een voorbeeld van.

schermschot klik op het plaatje voor een groter beeld

Dirk