maandag 28 september 2009

Reisfoto's

terug...
Als alles goed is gegaan, zijn Nanja en Jelle weer terug uit verre oorden en komen zij aanstaande woensdag (30 sept) hun reisfoto's uit Marokko laten zien. Het blijft niet bij kijken alleen, er valt ook een hoop bij te praten. Vanaf 20:00u muntthee en misschien wel mierzoete koekjes...

Dirk
de foto is van Nanja of Jelle

Clubavond 23 september

klik
waar staat-ie nou?

Deze avond kwamen foto's en camera's aan bod. Joep had zelfs zijn eerste foto-album meegenomen en de camera waar hij die foto's mee gemaakt had. Ik zelf vond de miniatuurcamera's van Bart het meest bijzonder.

Dirk

donderdag 24 september 2009

Sally Mann: The Family And The Land

Sally Mann, Candy Cigarette

Sally Mann, Candy Cigarette, 1989, gelatinezilverdruk. Courtesy Gagosian Gallery

Aanstaande zaterdag, 26 september begint in het Fotomuseum Den Haag de tentoonstelling The Family And The Land van de amerikaanse fotografe Sally Mann (Lexington, VA, VS 1951).
Haar onderwerpen zoekt ze dicht bij huis (familie, landschap), maar de foto's gaan over meer universele zaken als kwetsbaarheid, verandering, dood.
Geen digitaal geweld, Sally fotografeert met een antieke camera, oude lenzen en op zelfgegoten collodium-platen. Het werk krijgt daardoor een meer ambachtelijke, 'fotografischer' uitstraling dan de doorsnee inkjet-print. Het medium wordt een beetje onderdeel van de boodschap, voorzover een foto een boodschap kan hebben ("voor boodschappen moet je bij de Albert Heijn zijn", zei Paul Verhoeven eens).
In ieder geval ben ik heel benieuwd de foto's "in het echt" te zien, en niet in een boek of op een computerscherm.
De tentoonstelling loopt tot 10 januari. Als je op de foto klikt, kom je op de website van het fotomuseum Den Haag, waar je meer informatie kunt vinden.

Dirk

zondag 20 september 2009

Saharavond

hadden we de suiker meegenomen?
Woensdag over een week, 30 september, komen Nanja en Jelle de foto's van hun reis naar Marokko laten zien. Op dit moment zitten ze als ik het goed heb ergens in the middle of nowhere(?) in hun geriefelijke terreinwagen. Deze foto is van Nanja of Jelle.

Dirk

Cameravond

Goerz platencamera"Techniek is onbelangrijk, het gaat om het uiteindelijke plaatje". Hier is veel over te schrijven, en hier en daar hebben ze dat ook (in het engels) gedaan.
Toch valt niet te ontkennen dat camera's, zeker wat oudere of meer exotische exemplaren, zo hun charmes hebben. Vandaar dat fotoclub Klik a.s. woensdag, 23 september, haar eerste cameravond® houdt:
Het idee is simpel, neem een of meer interessante camera's of foto-apparaten mee. Bart stelde voor om je eerste camera mee te nemen (als je die nog hebt...). Hypermoderne camera's zijn ook welkom, en alles wat daartussen zit. De cameravond wordt een terugkerend fenomeen, dus je hoeft niet in een keer al je spullen mee te nemen.
Ik neem de camera die hierboven staat afgebeeld mee. Ik heb er nog geen foto's mee genomen, maar ben toch een leuk middagje bezig geweest om er deze foto van te nemen.
Natuurlijk kun je ook gewoon foto's meenemen voor een fotobespreking.
zorki
Dirk

vrijdag 18 september 2009

Clubavond 16 september

een drukte van belangDe deadline komt steeds dichterbij. Zondag 4 oktober wordt de fotocel* ingericht. Tijdens een bewogen avond werd de voorlopige selectie teruggebracht tot een dertigtal, nee, een twaalftal, of toch maar een veertiental afdrukken.
koekeloeren
Toen de rook was opgetrokken, bleef er nog tijd over om een paar vakantiefoto's te bekijken.
*Dank aan Marieke voor het woord 'fotocel'.

Dirk

vrijdag 11 september 2009

Vakantiefoto's

Komende woensdag is het nog even een beetje zomer. De vakantiefoto's kunnen getoond worden. Zowel papier als digitaal is mogelijk. De rode draad in het geheel zou moeten komen van het thema 'eten'.
lekker...
Het commentaar van de dames toen ik vroeg of ik deze foto mocht maken was: "Muß das sein?", maar ze vonden het toch wel leuk.

Dirk

donderdag 10 september 2009

Clubavond 9 september

verbazing?Deze clubavond selecteerden we de foto's voor onze komende expositie. Het grote schoolbord kwam goed van pas. In een bloedstollende afvalrace konden de deelnemers met bordkrijt hun voorkeuren naast de foto's kenbaar maken. Een tweede en derde ronde volgden, totdat er dertien foto's overbleven.
streng maar rechtvaardig...Maar nog was het werk niet gedaan. Opnieuw werd het aanbod bekeken, maar nu meer gericht op het complete beeld; werden alle thema's goed vertegenwoordigd? Opnieuw werd meedogenloos geselecteerd, foto's die al zeker leken van een expositieplaats werden alsnog terzijde gelegd, lelijke eendjes kregen een tweede kans...
Uiteindelijk hebben we een wat ruimer aantal gekozen, zodat er bij de inrichting van de expositiezaal wat meer speelruimte overblijft.

De foto's bij dit artikel zijn van Bas Pruijn

Dirk

maandag 7 september 2009

Selecteren spoorzone

houttuinen
Komende woensdag (9 september) gaan we kijken welke foto's er in de telefooncel terechtkomen. Neem 10-20 afdrukken mee op formaat 13x18 van je beste spoorzone-foto's.

spoorviaductP.S. Neem bonnetjes mee als je kosten hebt gemaakt voor de foto's, er valt misschien iets te regelen...

Dirk

zaterdag 5 september 2009

Clubavond 2 september

bokkepootjesDe feestelijke opening van het seizoen, met koekjes, bokkepootjes, koffie, thee en andere dranken. Ondanks deze lokkertjes was de opkomst niet al te groot. De voortgang van de voorbereidingen voor de telefooncel-expositie werden druk besproken. Komende woensdag (9 september) wordt de selectie gemaakt; neem een tiental van je spoorzone-foto's mee.
Omdat de beamer niet meer zo goed ter been is, werden een paar foto's direct van de camera bekeken. Dat kan ook, natuurlijk.
beamer?kruimels
Er waren nog maar een paar bokkepootjes over...

Dirk